Autógumi Webáruház

Autógumi blog

Termékeink

• Impresszum

Mitől különleges a nyári gumi?

Autógumi választásakor a midenkori legfontosabb szempont a biztonság – azért kell az autóra nyáron nyári gumit, télen pedig téli gumit rakni, hogy az autó kisebb eséllyel csúszon ki az útról, jobban tapadjon. Mind a két gumifajta az adott évszakban tapasztalt speciális időjárási körülményeknek megfelelően lett kifejlesztve, hogy a lehető legjobban szolgálhassák az utasok biztonságát.

A nyári gumi ennek megfelelően tehát ideális magasabb hőmérséklet esetén, akkor is képes jó tapadást biztosítani, amikor a légellenállás jelentősen megnövekszik. Ez a gumi telítettebb felszínének, tehát a nagyobb felfekvési felületnek köszönhető, a gumi jóval nagyobb felületen érintkezik az úttal, mint a téli gumi. A nyári guminál már első pillantásra is feltűnő, hogy lamellázottsága jelentősen ritkább, mintázata nem annyira tagolt, mivel nyáron mindez szükségtelen, a biztonságos közlekedés így is biztosítható. Szükség van ugyanakkor az eső elleni védelemre – ezt a nyári autógumi felületén kialakított hosszanti és oldalirányú csatornák biztosítják, amelyek hatékonyan képesek elvezetni a vizet.

A vízelvezető csatornák hiánya esetén lépne fel az úgynevezett aquaplaning jelenség, amikor „megúszik” az autó, vagyis a kerekek elveszítik kapcsolatukat az úttal és felfutnak a víz tetejére. Ez nagyon veszélyes lehet, az autó kormányozhatatlanná válhat, így könnyen balesethez vezethet.
A nyári gumikra jellemző még, hogy a téli típusoknál nagyobb keménységű alapanyagokból készülnek. Érdemes azonban észben tartani, hogy a nyári gumik használatának alsó határa nem fagypontnál van – körülbelül 7 Celsius-fok felett érdemes ezt a típust használni a biztonságosabb közlekedés érdekében.

Hogy az autónkhoz megfelelő gumit megtaláljuk, általában hosszas keresgélésbe kell fognunk, hiszen nem mindegy, milyen az autó, az abroncs márkája, milyenek a különféle tulajdonságai – mindezt a vesződséget az Autógumi Webáruház oldalán az autógumi kereső segítségével megspórolhatjuk magunknak. A nyári gumi akció révén pedig attól sem kell félnünk, hogy pénztárcánkat komolyabban megterheljük.

 

Ide kattintva megtekintheti kínálatunkat!